FAQ
Her kan du lese svarene på de spørsmålene vi får mest av. Håper det er til nytte. Hvis du ikke finner svaret du søker, kan du alltid ta kontakt med oss.
Helfo og økonomi
Har Alero avtale med Helfo?
Vi har direkteoppgjør med HELFO, som innebærer at du ved en rekke behandlinger kun betaler egenandel. Vi har også HELFO godkjenning for å utføre implantatprotetisk- behandling.
Etter folketrygdloven § 5-6 ytes det stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling utført av tannlege ved følgende tilstander/tilfeller:
- Sjelden medisinsk tilstand
- Leppe-kjeve-ganespalte
- Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller hoderegionen for øvrig
- Infeksjonsforebyggende tannbehandling ved særlige medisinske tilstander
- Sykdommer og anomalier i munn og kjeve
- Periodontitt
- Tannutviklingsforstyrrelser
- Bittanomalier
- Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon
- Hyposalivasjon
- Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer
- Tannskade ved godkjent yrkesskade
- Tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade
- Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne
- Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven
Hvordan fungerer Alero`s prisgaranti?
Hos Alero er vi store nok til å ha gode avtaler hos seriøse leverandører av utstyr og tannteknikk. Vi arbeider med topp moderne utstyr og kan derfor jobbe effektivt og trygt. Dette gjør at vi føler oss trygge på at vi til enhver tid kan tilby deg samme eller bedre pris som alle andre klinikker. Så lenge våre tannleger kan vedstå at behandlingen du har fått pris på er riktig og anbefalt behandling så matcher vi prisen slik at du kan være trygg på at du ikke betaler for mye. Kvalitet koster og prisgarantien medfører ikke at vi bruker import tannteknikk eller materialer som ikke er av beste kvalitet.
Spesialiteter
Hva er forskjell på tannpleier og tannlege?
En tannlege har studert 5 år (mastergrad) og tannpleier 3 år (bachelorgrad). Tannleger reparerer tenner, mens tannpleieren har hovedfokus på å forebygge tannsykdom. Tannpleiere er svært gode på å følge opp tannkjøttsykdom og behandle dette, ofte i samarbeid med spesialist.
Begge kan gjøre undersøkelser og diagnostisere de fleste tilstander i munnhulen, men oftest er det bare tannlegen som kan behandle disse.
Hvor mange ganger må jeg komme for å gjøre en rotfylling?
Dette varierer endel, men oftest to ganger. En gang for å rense ut tannen og en gang for å rotfylle. Oftest venter man en til to uker mellom disse behandlingene. Noen ganger må man ha fler behandlinger om det er en «vanskelig» tann, og andre ganger kan det gjøres bare på en time. Alero har egen spesialist i Endodonti som sikrer at du får riktig behandling og at du slipper å bli henvist til andre klinikker for å få hjelp.
Det blør i tannkjøttet. Hvorfor? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd? kopi
Når tannkjøttet blør, er det oftest fordi det er betent. Dette kan være enten fordi man ikke har fått det helt rent med tannbørste og tanntråd/tannstikker, eller fordi det må fjernes tannstein profesjonellt. Om det først har kommet tannstein, klarer man ikke å få det bort selv, det sitter for hardt.
Vet du med deg selv at du kanskje ikke har vært nøye nok med renholdet, er det lurt å først prøve å pusse 2 x daglig, i 2-3 minutter og bruke tanntråd eller tannstikker daglig. Om ikke det slutter å blø etter en ukes tid med dette, bør du kontakte tannklinikk for å få sett på det.
Hva er en spesialist i Endodonti?
En spesialist i Endodonti er en tannlege som har videreutdannet seg innenfor en gren av tannlegefaget. Endospesialisten er spesialist på røttene som tennene har ned i kjeven. Allmenntannlegene har ulik interesse og kompetanse på dette og noen ganger er det vanskelig å komme helt ned i røttene. Da trenger man spesialkompetanse og Endospesialisten benytter oftest mikroskop for å finne de små og trange kanalene.
Hva er en spesialist i Periodonti?
Periodontisten er spesialist i tannløsningssykdom/tannkjøttsykdom. Dette er en svært utbredt og underdiagnostisert diagnose og krever oftest kvalifisert og profesjonell behandling livet ut. Dette er en diagnose som har refusjon fra det offentlige slik at du som pasient kan få den nødvendige hjelpen med støtte fra Helfo.
Hva er en kjevekirurg?
En kjevekirurg er utdannet både tannlege og lege og har spesialisert seg innenfor oral kirurgi og oral medisin. Alero`s kjevekirurg er også spesialist i karkirurgi og generell kirurgi og du kommer til en svært kompetent behandler når du trenger kirurgi hos Alero.
Hva er en kjeveortoped?
En kjeveortoped er en reguleringstannlege. Kjeveortopeden har først utdannet seg til tannlege før han/hun har videreutdannet seg i Oslo eller Bergen til å bli spesialist i regulering av tenner. Det tar 8 år for å bli spesialist i kjeveortoped.
Kirurgi
Det ble lagt inn en veke da jeg opererte visdomstanna. Når skal jeg fjerne den?
Vanligvis skal den fjernes etter 3 dager, men det kan variere. Tannlegen skal ha gitt deg beskjed om dette når tannen ble fjernet, og ofte vil du også ha fått informasjon om dette skriftlig. Er du i tvil, ring tannklinikken. Og klarer du ikke å fjerne den selv, setter vi gjerne opp en time for å hjelpe med dette.
Jeg blør fortsatt etter fjerning av visdomstann. Bør jeg oppsøke tannlegen?
Blør det mer enn et døgn etter fjerning, bør man få undersøkt dette. Ta kontakt med tannklinikken som fjernet tannen, så vil de hjelpe deg med dette. Du kan alltid komme innom en Alero klinikk om du trenger hjelp og vi hjelper alle våre pasienter -Alltid !
Estetisk tannbehandling
Er det farlig å bleke tennene? Hva er fordelen med å bleke tennene hos tannlege og ikke hos hudpleier?
Det er ikke farlig å bleke tennene om man gjør det på en forsvarlig og trygg måte. Det vil si at man må ha undersøkt tennene først og være sikker på at tennene er friske nok til å bleke. Man må også bruke trygge materialer og trygge fremgangsmåter.
I EU er det kun tannleger som har lov til å selge blekemidler sterke nok til å gi en god effekt på tennene.
Om man har hull i tennene som blekes, fyllinger som ikke er tette eller andre problemer med tennene, kan man i verste fall få skader på tannens nerve og måtte rotfylle disse i etterkant.
Generelt
Vond smak i munnen. Hva skyldes det?
Vond smak i munnen skyldes som oftest av at det ikke er helt rent. Bakteriene i munn lager svovelgasser som kan gi både ekkel smak og vond lukt. Puss tennene godt to ganger om dagen, bruk tanntråd, tannstikker e.l. og gjerne børst tungen. Om den vonde smaken ikke forsvinner, er det lurt å kontakte tannlege eller tannpleier for å se hva årsaken kan være.
Det iser i tennene. Hvorfor? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd?
Ising i tennene kan ha svært mange årsaker, fra helt ufarlige til de som trenger mye behandling. Det tryggeste er alltid å få det undersøkt hos tannlege eller tannpleier, så man vet HVORFOR det iser. Der kan man få de riktige rådene og behandlingen for det som gjør at dine tenner iser. Noen ganger holder det bare å bytte til en mykere tannbørste og bruke tannkrem mot ising, mens andre ganger må tannlegen gjøre behandling, som feks å legge en fylling.
Er det farlig å gå til tannlegen når man er gravid? Kan man ta røntgen?
Det er ikke farlig å gå til tannlegen når man er gravid, men man ønsker heller ikke å gjøre unødvendig behandling på gravide, som f.eks. bleking eller denslags. Røntgen er heller ikke farlig, da stråledosen er veldig lav, men om man føler seg ukomfortabel og er bekymret for dette og har gått jevnlig til tannlege før graviditeten, er det heller ikke noe problem å vente til etter barnet er født med å ta røntgen. Det viktigste for gravide er å holde seg friske og sunne, så det er bedre å få tatt en sjekk og fikset ting som kan gi betennelse enn å vente til etter fødsel.
Hva er airflow behandling?
Airflow er et utstyr som "spyler" tennene dine med en blanding av vann og salt som er tilsatt smak. Med dette utstyret får du en forsiktig "sandblåsing" av tennene dine som fjerner plakk og misfarging. Airflow gir deg den deilige rene og friske følelsen som du skal ha etter et tannlegebesøk. Airflow kan også bestilles utenom ordinær tannlegeundersøkelse.
Benskjørhet
Kan tannlegen undersøke om jeg har benskjørhet?
Er du i risikosonen for benskjørhet? Ved hjelp av ny teknologi kan røntgenbildene du tar på ditt vanlige tannlegebesøk hos Alero Tannhelsesenter kan vi nå vise bentettheten og gi deg nødvendig dokumentasjon som fastlegen din kan benytte til å avdekke risiko og starte behandling.
Tannregulering
Hvor kan jeg få tannregulering til meg eller mine barn på en Alero klinikk?
Alero har flere kjeveortopeder. Klinikkene våre i Lillesand, Vennesla og i Tolbodgata 23 i Kristiansand driver med tannregulering for barn og voksne.
Er det vanlig å trekke tenner i forbindelse med tannregulering?
For personer med store tenner i en liten kjeve kan fjerning av tenner være nødvendig for å oppnå best mulig resultat. Ved å trekke tenner kan man sikre at de øvrige tennene får stå i sunt kjeveben omgitt av frisk tannkjøtt. Hvis man i slike tilfeller ikke trekker tenner, kan man få problemer med lite ben rundt røttene, blottet tannhals og/eller tannkjøttbetennelse senere. I tillegg kan tennene stå for langt frem, slik at det blir vanskelig å lukke leppene.
Hvor lang tid tar en behandling?
Det tar vanligvis fra 1- 3 år men her er det store forskjeller alt etter bittavvik og pasientens egeninnsats.
Gjør tannregulering vondt?
Tenner, tannkjøttet eller tunge kan være ømme de første dagene etter at regulering er satt på eller strammet. Ubehag varierer fra pasient til pasient, men varer som oftest ikke mer en 2- 5 dager. Du får voks som kan hjelpe deg i starten. Det kan være lurt å spise mykere kost hvis det er vanskelig å tygge. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har smerter etter 48 timer.
Er det noen aldersgrense for å få tannregulering? kopi
Det er ingen aldersgrense. Tenner kan flyttes hele livet.
Er det bivirkninger ved tannregulering?
All medisinsk behandling medfører en risiko for bivirkninger, også tannregulering. Mangelfullt renhold vil føre til ansamling av bakteriebelegg som kan gi hull i tennene og betennelse i tannkjøttet (rødt, hovent tannkjøtt). Begynnende hull i tennene kan gi hvit og/eller brun misfarging og dette er en reell risiko for alle med tannregulering. Denne misfargingen er permanent og kan i beste fall bare delvis reduseres på et senere tidspunkt. Derfor er ekstra nøye tannpuss og renhold påkrevd.
Er det noen aldersgrense for å få tannregulering? kopi kopi
Det er ingen aldersgrense. Tenner kan flyttes hele livet.
Hva er forskjellen mellom tannleger og kjeveortopeder?
En kjeveortoped er en tannlege som etter vanlig tannlegeutdannelse og yrkespraksis fortsetter og tar en 3-årig spesialistutdannelse ved en tannlegehøyskole.
Hvilke utgifter til tannregulering dekkes av trygden for barn opptil 20 år?
Hvem kan få trygderefusjon for tannregulering?
For å få støtte til tannregulering for barn og ungdom fra HELFO må behandlingen være påbegynt innen utgangen av det kalenderåret pasienten fyller 20 år, og man må ha henvisning fra en offentlig eller privat tannlege eller tannpleier. Det er mulig å tannregulering uten henvisning, men da er det ikke mulig å få HELFO støtte.
Grunlaget for takstene i trygderefusjon
Trygderefusjonen for tannregulering følger takster fastsatt av Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD). Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) regner ut trygderefusjonen til pasienten på grunnlag av takstene fra HOD.
De siste årene har myndighetene blitt hengende etter i justeringen av takstene, og noen takster har i tillegg gått ned (negativ utvikling), slik at egenbetalingen for pasienter har økt. Både private og offentlige tannleger og reguleringstannleger har egne priser som ligger høyere, og pasientene må betale et mellomlegg (egenandel) selv.
Egenandel for tannregulering for barn og ungdom
Størrelsen på trygderefusjon for tannregulering varierer fra 40 til 100 % av offentlig takst, avhengig av hvor alvorlig bittfeilen og behandlingsbehovet er. De forskjellige bittfeilene er listet opp på trygdeskjemaet, og er delt inn i 3 grupper:
Gr. A - svært stort behov 100%: dekning av offentlig honorar takst
Gr. B - stort behov: 75% dekning av offentlig honorar takst
Gr. C - klart behov: 40% dekning av offentlig honorar takst
Søskenmoderasjon for tannregulering
For familier med flere enn et barn (opp til 20 år) som fyller vilkårene for støtte, gis en høyere prosentsats fra og med det andre barnet. Foresatte må dokumentere kostnadene for søsken med kopi av behandlingsavtalen eller bekreftelse fra kjeveortopeden.
Gr. B: fra 75 til 90% dekning av offentlig honorar takst
Gr. C: fra 40 til 60% dekning av offentlig honorar takst
Utbetaling av trygderefusjon for tannregulering
Alero`s spesialister har direkteoppgjør med HELFO og du betaler derfor bare egenandelen til oss. For å få utløst refusjon for tannregulering, må det foreligge en henvisning fra en tannlege eller tannpleier, men du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss hvis du lurer på om barnet ditt har behov for tannregulering.
Kan voksne få refusjon om de trenger tannregulering?
Voksne (over 20 år) kan også få Helfo-støtte til tannregulering i flere tilfeller, hvis en eller flere av kriteriene på listen her er tilstede.
Ved bittfeil som er så alvorlig at det kreves både tannregulering og kjevekirurgi.
Ved medfødt manglende tannanlegg av fortenner eller flere enn 2 små jeksler der lukene i tannrekken skal lukkes kjeveortopedisk eller i kombinasjon med krone/bro/implantat som krever kjeveortopedisk forbehandling.
Ved sjeldne sykdommer som gir rett til refusjon for nødvendig tannbehandling. (HELFO har en oversikt over slike sykdommer).
Ved tap av tenner pga. tannskade (både med og uten godkjent yrkesskade) som behandles med kjeveortopedisk behandling alene eller i kombinasjon med tannerstatninger som krone/bro/implantat.
Ved uvanlig stor tannslitasje der bittfeil må korrigeres før nedslitte tennene bygges opp igjen.
Ved rehabilitering ved tanntap og tannvandring som følge av marginal periodontitt (tannkjøttsykdom).
Takster for trygderefusjon for tannregulering
Trygderefusjon fastsettes av Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD). HELFO regner ut refusjonen til pasienten på grunnlag av satsene fra HOD.
De siste årene har myndighetene blitt hengende etter i justeringen av satsene, og noen av satsene har i tillegg blitt satt ned (negativ utvikling), med den følge at egenbetalingen til pasientene øker. Private og offentlige tannleger og reguleringstannleger har egne priser som ligger høyere enn satsene fra HOD, og pasientene må betale et mellomlegg (egenandel) selv.
Utbetaling av trygderefusjon for tannregulering
Alero`s kjeveortopeder har direkteoppgjør med HELFO så du betaler derfor bare egenandelen til oss. For å få utløst refusjon for tannregulering, må det foreligge en henvisning fra en tannlege eller tannpleier, men du trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss hvis du vurder tannregulering.
ISO Sertifiserte klinikker
Hva betyr det at Alero er eneste ISO Sertifiserte Tannlegekjede?
ISO sertifisering innenfor kvalitet og miljø er en kvalitetsordning som garanterer at bedriften har rutiner for å ivareta de strenge krav som stilles til kvalitet innenfor helsevesenet samt at Alero har innført rutiner for å være en bidragsyter på veien til å nå FN`s bærekrafsmål. En rekke krav og systemer må på plass og så langt vi kjenner til så er Alero landets første kjede til å bli sertifisert innenfor ISO 14001 og 9001. Alero imøtekommer også ISO 13485. Ta gjerne kontakt om du lurer på mer rundt dette da vi er stolte av å kunne vise at vi har orden i sakene våre til det beste for deg som pasient.
Airflow
Hva er Airflow?
Airflow gjøres med et spesialinstrument som blåser en blanding av vann og salgkrystaller tilsatt smak mot tennene dine. På denne måten kan tannlegen eller tannpleieren fjerne plakk og tannsten samt misfarging fra tennene dine og gi deg den deilige rene følelsen du skal ha når du har vært hos oss. Airflow bidrar til rene tenner og forebygger hull og periodontitt. Airflow kan også bestilles utenom tannlegeundersøkelse for å unne deg selv den deilige følelsen av rene og trygge tenner.

Klar til å
bestille time?
- Tannlegevakt 365 dager i året
- Prisgaranti
- Annerledes med topp moderne lokaler
- Allmenn og spesialistbehandling